1.Najpierw wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia do miski.
2.Następnie dodać margarynę i rozcierać ją opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
3.Dodać żółtka i ugnieść ciasto.
4.Wstawić je do lodówki na około 30 minut.
5.Z kolei wyjąć ciasto i wałkować je. Szklanką wycinać średniej grubości ciastka.
6.Ciastko smarować białkiem i obtaczać je w cukrze.
7.Układać je na blaszce i piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
8.Smacznego!
Nie jestem mistrzem pączków, ale oponki wychodzą mi zawsze! Mój przepis na oponki jest prosty i niezawodny. Oponki są puszyste i nie za tłuste. Polecam mój przepis na oponki!
Zakąski zawsze robimy na grilla bo najlepiej się sprawdzają, ale także na różne uroczystości. Ser i szynka fajnie się ze sobą komponują a farsz dobrze doprawiony bazylią i oregano nadaje zakąsce super smaku:)
Łatwe, smaczne ślimaczki z ciasta francuskiego, szybkie w przygotowaniu. Doskonałe co nie co dla niespodziewanych gości. Polecam przepis na ciastka z ciasta francuskiego.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.