Dyniowe ciasteczka owsiane

Dyniowe ciasteczka owsiane

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 40

Dyniowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona pysznych i zdrowych ciastek z płatkami owsianymi. Do zjedzenia dyniowych ciasteczek owsianych skłonimy nawet największych niejadków i uzupełnimy ich dietę w cenne składniki, które licznie znajdują się w dyni. A być może przekonamy nawet małego niejadka, że warzywa mogą być smaczne i warto je chociaż spróbować. Zatem na jutrzejszy deser polecam dyniowe ciasteczka owsiane!

Składniki:

  • puree z dyni ok 500ml
  • jajka 2sztuki
  • oliwa z oliwek  2 łyżki
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • płatki owsiane górskie 3/4 szklanki
  • płatki owsiane błyskawiczne szklanka
  • otręby pszenne  szklanka
  • orzechy (zmielone)  szklanka
  • wybrane suszone owoce  3 łyżki
  • siemię lniane  3 łyżki
  • cukier brązowy  1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

 Przepis na dyniowe ciasteczka owsiane w kilku krokach:

  1. Przygotowanie puree z dyni: dynie pozbawić pestek, piec do miękkości w rozgrzanym piekarniku do 200°C, następnie włożyć do misy i przykryć pokrywką (wówczas skóra powinna łatwo odejść), obraną ze skóry dynię zmiksować do uzyskania puree.
  2. W wysokim naczyniu wymieszać puree z dyni, jajka, miąższ z laski wanilii i oliwę z oliwek.
  3. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w dużej misce.
  4. Bez użycia miksera mokre składniki dokładnie wymieszać ze składnikami suchymi.  
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciastka nakładać łyżką, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez około 30 minut.

I nasze pyszne ciasteczka owsiane gotowe!

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy