Ciasteczka owsiane dla cukrzyków

Ciasteczka owsiane dla cukrzyków

Ocena:

85 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ciasteczka owsiane dla cukrzyków to doskonałe rozwiązanie zamiast słodkiej przekąski dla osób walczących z wysokim poziomem cukru we krwi! Dwa takie ciasteczka owsiane dla cukrzyków to zdrowa alternatywa dla drugiego śniadania czy zwyczajnie „ratunek” w chwili nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast batonika czy wafelków.

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie 6 łyżek, ok 60g
  • Otręby owsiane  6 łyżek, ok 60g
  • Twaróg chudy  100 g
  • Jajko  1 szt
  • Miód 2 łyżki
  • Nasiona słonecznika 2 łyżki, 20g
  • rodzynki - łyżka
  • Otarta skórka z cytryny 1 łyżka
  • sól szczypta
  • cynamon szczypta

Sposób przygotowania:

Przepis na smaczne ciasteczka owsiane dla cukrzyków

  1. Cytrynę, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce
  2. Na gładką masę zmiksować ser biały z jakiem.
  3. Dodać miód, szczyptę soli i cynamonu. Ponownie zmiksować
  4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika.
  5. Do masy wsypać uprażone ziarno słonecznika, skórkę z cytryny, rodzynki, płatki i otręby owsiane. Całość wymieszać łyżką.
  6. Na blachę wyłożyć papier pergaminowy. Piec rozgrzać do 180°C
  7. Na pergamin nakładać masę łyżką stołową, formując niewielkie ciasteczka.
  8. Piec ciasteczka owsiane ok 13 minut w temperaturze 180 stopni w dobrze nagrzanym piekarniku z termoobiegiem

Polecamy przepyszne ciasteczka owsiane dla diabetyków!

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy