- 1 szklanka letniego mleka
- pół kostki masła
- 1 jajko
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 kostki drożdży
dodatkowo:
- 1 białko
- dowolny dżem
Do niedużej miseczki wkruszyć drożdże i posypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia.
Do większej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól. Wlać roztopione i przestudzone masło, rozpuszczone drożdże, mleko, wbić jajko. Dokładnie wyrobić ciasto ręką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta urywać kawałki wielkości mandarynki. Rozwałkowywać, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto naciąć wzdłuż po obu stronach (jakbyśmy wycinali kamizelkę z ciasta). Na środek pomiędzy nacięciami kłaść dżem i zawinąć na wierzch "poły kamizelki" - powstanie nam okienko. Brzegi ciasta zawinąć pod spód.
Białko roztrzepać widelcem. Bułeczki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdą posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec ok. 25 min. w 170 stopniach (termoobieg).
Bułeczki z chrupiącym boczkiem
Odrywane bułeczki z morelową konfiturą
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu