Łatwe do wykonania, pełne smaku i cudowne bułeczki z krzyżem. Najlepsze są przekrojone i posmarowane masłem.
300ml mleka (3,2%)
500g mąki
75g cukru pudru
1 łyżeczka soli
8g drożdży
50g masło
1 duże jajo
150g rodzynek
skórka cytryny
1 posiekane jabłko
2 pomarańcze , tylko skórka
2 łyżeczki mielonego cynamonu
olej słonecznikowy do smarowania miski
Dodatkowo 75g mąki na "krzyże" i dodatkowo na posypanie
Do glazury 3 łyżki dżemu morelowego
1. Doprowadzić do wrzenia mleko, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę dłoni.
2. Wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i jajko w misce, a następnie powoli dodać ogrzane mleko(ciągle mieszając), aż będziemy mieli miękkie i lepkie ciasto.
3. Dodaj rodzynki, skórki, posiekane jabłko i cynamon, a następnie wyłożyć z miski na lekko posypanA mąką powierzchnie. Wyrobić ciasto przez 5-6minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Przełóż ciasto w lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.
5. Podzielić ciasto na 12 porcji i z każdej porcji utoczyć gładką piłkę (na lekko posypanej mąką powierzchni). Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby bułki się nie dotykaly kiedy urosną. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
6. Rozgrzać piekarnik do 220C.
7. Krzyże tworzymy z wymieszanej mąki i około 5 łyżek wody(gęsta pasta). Teraz z tej gęstej masy tworzymy dwie linie - najlepiej używając woreczka do dekorowania.
8. Piec przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, aż złoto-brązowe.
9. Delikatnie podgrzać dżem morelowy i posmarować nim gorące bułeczki z krzyżem. Pozostawic do ostygnięcia.
Gotowe. Smacznego!
Bułeczki z chrupiącym boczkiem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu