Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Bułeczki z krzyżem

print Drukuj
Bułeczki z krzyżem

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Łatwe do wykonania, pełne smaku i cudowne bułeczki z krzyżem. Najlepsze są przekrojone i posmarowane masłem.

składniki

300ml mleka (3,2%)

500g mąki

75g cukru pudru

1 łyżeczka soli 

8g  drożdży

50g  masło

1 duże jajo

150g rodzynek

 skórka  cytryny

1 posiekane jabłko

2 pomarańcze , tylko skórka

2 łyżeczki mielonego cynamonu

olej słonecznikowy do smarowania miski

Dodatkowo 75g mąki na "krzyże" i dodatkowo na posypanie

Do glazury 3 łyżki dżemu morelowego

sposób przygotowania

1.      Doprowadzić do wrzenia mleko, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę dłoni.

2.      Wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i jajko w misce, a następnie powoli dodać ogrzane mleko(ciągle mieszając), aż będziemy mieli miękkie i lepkie ciasto.

3.      Dodaj rodzynki, skórki, posiekane jabłko i cynamon, a następnie wyłożyć z miski na lekko posypanA mąką powierzchnie. Wyrobić ciasto przez 5-6minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

4.      Przełóż ciasto w lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.

5.      Podzielić ciasto na 12  porcji i z każdej porcji utoczyć gładką piłkę (na lekko posypanej mąką powierzchni). Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby bułki się nie dotykaly kiedy urosną. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

6.      Rozgrzać piekarnik do 220C.

7.     Krzyże tworzymy z wymieszanej mąki i około 5 łyżek wody(gęsta pasta). Teraz z tej gęstej masy tworzymy dwie linie - najlepiej używając woreczka do dekorowania.

8.      Piec przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, aż złoto-brązowe.

9.      Delikatnie podgrzać dżem morelowy i posmarować nim gorące bułeczki z krzyżem. Pozostawic do ostygnięcia.

Gotowe. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!