Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Bułeczki z krzyżem

print Drukuj
Bułeczki z krzyżem

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Łatwe do wykonania, pełne smaku i cudowne bułeczki z krzyżem. Najlepsze są przekrojone i posmarowane masłem.

składniki

300ml mleka (3,2%)

500g mąki

75g cukru pudru

1 łyżeczka soli 

8g  drożdży

50g  masło

1 duże jajo

150g rodzynek

 skórka  cytryny

1 posiekane jabłko

2 pomarańcze , tylko skórka

2 łyżeczki mielonego cynamonu

olej słonecznikowy do smarowania miski

Dodatkowo 75g mąki na "krzyże" i dodatkowo na posypanie

Do glazury 3 łyżki dżemu morelowego

sposób przygotowania

1.      Doprowadzić do wrzenia mleko, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę dłoni.

2.      Wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i jajko w misce, a następnie powoli dodać ogrzane mleko(ciągle mieszając), aż będziemy mieli miękkie i lepkie ciasto.

3.      Dodaj rodzynki, skórki, posiekane jabłko i cynamon, a następnie wyłożyć z miski na lekko posypanA mąką powierzchnie. Wyrobić ciasto przez 5-6minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

4.      Przełóż ciasto w lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.

5.      Podzielić ciasto na 12  porcji i z każdej porcji utoczyć gładką piłkę (na lekko posypanej mąką powierzchni). Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby bułki się nie dotykaly kiedy urosną. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

6.      Rozgrzać piekarnik do 220C.

7.     Krzyże tworzymy z wymieszanej mąki i około 5 łyżek wody(gęsta pasta). Teraz z tej gęstej masy tworzymy dwie linie - najlepiej używając woreczka do dekorowania.

8.      Piec przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, aż złoto-brązowe.

9.      Delikatnie podgrzać dżem morelowy i posmarować nim gorące bułeczki z krzyżem. Pozostawic do ostygnięcia.

Gotowe. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!