Bułeczki z krzyżem

Bułeczki z krzyżem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Łatwe do wykonania, pełne smaku i cudowne bułeczki z krzyżem. Najlepsze są przekrojone i posmarowane masłem.

Składniki:

300ml mleka (3,2%)

500g mąki

75g cukru pudru

1 łyżeczka soli 

8g  drożdży

50g  masło

1 duże jajo

150g rodzynek

 skórka  cytryny

1 posiekane jabłko

2 pomarańcze , tylko skórka

2 łyżeczki mielonego cynamonu

olej słonecznikowy do smarowania miski

Dodatkowo 75g mąki na "krzyże" i dodatkowo na posypanie

Do glazury 3 łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

1.      Doprowadzić do wrzenia mleko, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę dłoni.

2.      Wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i jajko w misce, a następnie powoli dodać ogrzane mleko(ciągle mieszając), aż będziemy mieli miękkie i lepkie ciasto.

3.      Dodaj rodzynki, skórki, posiekane jabłko i cynamon, a następnie wyłożyć z miski na lekko posypanA mąką powierzchnie. Wyrobić ciasto przez 5-6minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

4.      Przełóż ciasto w lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.

5.      Podzielić ciasto na 12  porcji i z każdej porcji utoczyć gładką piłkę (na lekko posypanej mąką powierzchni). Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby bułki się nie dotykaly kiedy urosną. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

6.      Rozgrzać piekarnik do 220C.

7.     Krzyże tworzymy z wymieszanej mąki i około 5 łyżek wody(gęsta pasta). Teraz z tej gęstej masy tworzymy dwie linie - najlepiej używając woreczka do dekorowania.

8.      Piec przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, aż złoto-brązowe.

9.      Delikatnie podgrzać dżem morelowy i posmarować nim gorące bułeczki z krzyżem. Pozostawic do ostygnięcia.

Gotowe. Smacznego!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy