Chłodnik z ziemniakami i rzodkiewką

Chłodnik z ziemniakami i rzodkiewką

Ocena:

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie znam lepszej potrawy na upały niż chłodnik. W moim domu chłodnik przyrządza się w nieco odmienny sposób. Lubimy jeść chłodnik z ziemniakami i sporą ilością rzodkiewki. Bardzo polecam ten przepis na chłodnik.

Składniki:

  • Ziemniaki – ok. 50-60 dkg
  • Cebula – 2 sztuki
  • Masło – 2 łyżki
  • Bulion warzywny (może być z kostki) – 1 litr
  • Rzodkiewka – 2 pęczki
  • Jogurt naturalny – 250 ml
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

Mój przepis na chłodnik krok po kroku:

  1. Zaczynamy od ziemniaków. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę należy obrać i drobno posiekać.
  2. Masło topimy w małym garnku, dodajemy ziemniaki i cebulę i podsmażamy przez chwilę.
  3. Do dużego garnka wlewamy bulion, dodajemy do niego podsmażone warzywa i gotujemy przez ok. 20 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy rzodkiewki. Trzeba je drobno posiekać. Możemy dodać też kilka listków z rzodkiewek. To samo robimy ze szczypiorkiem.
  5. Do ugotowanych i ostudzonych warzyw dodajemy rzodkiewkę i szczypiorek. Wlewamy jogurt i całość miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby był prawdziwy chłodnik :)

Ja podaję tak przygotowany chłodnik posypany siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Autor: Joasia

Polecamy nasze przepisy