Chłodnik mojej babci

Chłodnik mojej babci

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Do dziś wspominam letnie wakacje u mojej babci. Gdy było upalnie, podawała chłodnik. Coś wspaniałego. Dzisiaj często sama robię chłodnik dla mojej rodziny. Gdy na zewnątrz upał, dzieci nie chcą jeść nic gorącego. Upominają się o chłodnik. Dziś powiem Wam, jak przyrządzić najlepszy chłodnik!

Składniki:

  • Młode buraczki z liśćmi – 2 pęczki
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Ogórek – 1 duży lub 2 mniejsze
  • Koperek – 1 pęczek
  • Kefir – 1 duże opakowanie (ok. 1 szklanki)
  • Jogurt naturalny – 1 duże opakowanie (ok. 1 szklanki)
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek
  • Jajka na twardo (1 na porcję)

Sposób przygotowania:

A chłodnik mojej Babci powstaje w ten sposób:

 

  1. Buraczki dokładnie oczyszczam, płuczę i kroję w bardzo drobną kostkę. Licie (botwinka) kroje z łodygami na drobne kawałki. Potem wrzucam do garnka i gotuję aż zmiękną. Odstawiam do wystygnięcia.
  2. Następnie bardzo drobno siekam rzodkiewkę, ścieram na tarce ogórki i drobno kroję koperek.
  3. To wszystko dodaję do garnka z wystygniętymi buraczkami.
  4. W niedużej misce mieszam jogurt z kefirem i dodaję do chłodnika. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Przed podaniem chłodzę w lodówce przez ok. godzinę.

 

Tak powstaje nasz  chłodnik.
Prawda, że prosty przepis na  chłodnik?
Każdemu polecam i życzę smacznego!

Autor: Karolina

Polecamy nasze przepisy