Tureckie chlebki pita.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Takie chlebki przygotowałam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Można je jeść ciepłe jak i zimne. Polecam przepis.
Składniki:
Ciasto:
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część wałkujemy na posypanej posypanej mąką stolnicy, na niezbyt cienkie placki.
4. Tak przygotowane chlebki smażymy na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony, często je obracając.
5. Chlebki pita są gotowe do podania. Smacznego.