Tureckie chlebki pita.

Tureckie chlebki pita.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Takie chlebki przygotowałam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Można je jeść ciepłe jak i zimne. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

2 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

pół szklanki ciepłego mleka

pół szklanki ciepłej wody

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część wałkujemy na posypanej posypanej mąką stolnicy, na niezbyt cienkie placki.

4. Tak przygotowane chlebki smażymy na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony, często je obracając.

5. Chlebki pita są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy