Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Domowy chleb tostowy.

print Drukuj
Domowy chleb tostowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Domowy chleb tostowy?. Czemu nie. Przepis na ten chleb znalazłam w książce kucharskiej Domowe Wypieki, do przepisu wprowadziłam własne zmiany. Chlebek wyszedł niezwykle puszysty i delikatny. Poprostu najlepszy. Polecam upiec na śniadanie lub kolację.

składniki

Ciasto:

2 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )

1 szklanka ciepłej wody

2 łyżki masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki cukru

1 jajko

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowe składniki:

otręby pszenne do posypania foremki

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania foremki

sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłej wody. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Następnie do mąki dodać masło i rozcierać opuszkami palców, tak, żeby powstały małe grudki. Dodać pozostałe składniki: sól, jajko i rozczyn drożdżowy, następnie stopniowo wlać pozostałą ciepłą wodę.

3. Następnie ciasto zagniatać przez kilka minut, aż bedzie idealnie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło na około 1 godzinę.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzać pięścią kilka razy, po to, żeby je odgazować. Następnie z ciasta uformować bochenek i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej otrębami. Foremka o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.

5. Tak przygotowany chleb piec w temperaturze 200 stopni, przez około 45 minut.

6. Upieczony chleb wystudzić i pokroić w cienkie kromeczki. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!