Domowy chleb tostowy.

Domowy chleb tostowy.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Domowy chleb tostowy?. Czemu nie. Przepis na ten chleb znalazłam w książce kucharskiej Domowe Wypieki, do przepisu wprowadziłam własne zmiany. Chlebek wyszedł niezwykle puszysty i delikatny. Poprostu najlepszy. Polecam upiec na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Ciasto:

2 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )

1 szklanka ciepłej wody

2 łyżki masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki cukru

1 jajko

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowe składniki:

otręby pszenne do posypania foremki

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania foremki

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłej wody. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Następnie do mąki dodać masło i rozcierać opuszkami palców, tak, żeby powstały małe grudki. Dodać pozostałe składniki: sól, jajko i rozczyn drożdżowy, następnie stopniowo wlać pozostałą ciepłą wodę.

3. Następnie ciasto zagniatać przez kilka minut, aż bedzie idealnie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło na około 1 godzinę.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzać pięścią kilka razy, po to, żeby je odgazować. Następnie z ciasta uformować bochenek i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej otrębami. Foremka o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.

5. Tak przygotowany chleb piec w temperaturze 200 stopni, przez około 45 minut.

6. Upieczony chleb wystudzić i pokroić w cienkie kromeczki. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy