260 ml ciepłej wody
1,5 dag świeżych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
olej do wysmarowania formy
Rozkruszone drożdze rozpuścić w 100ml wody, wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mąki.
rozczyn przykryć i pozosyawić w ciepłym miejscu na 15min.
resztę mąki przesiać. dodać pozostałą wodę. masło, jajko, sól i rozczyn. ciasto wyrobić ok. 15min. przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ciasto odgazować, przełożyć do natłuszczonej formy keksowej. przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30min abywyrosło. piec ok. 30min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. wyjąc i ostudzić na kratce.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu