Migdałowy chleb razowy z daktylami

Migdałowy chleb razowy z daktylami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowym z daktylami na próżno szukać substancji dodatkowych oznaczonych symbolem E, które są często stosowane w masowo produkowanym pieczywie. Migdałowy chleb razowy z daktylami nie zawiera ani konserwantów ani spulchniaczy, które mogą powodować wzdęcia i inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. 

Składniki:

  • Mąka pszenna razowa (chlebowa) 250 g
  • Mąka żytnia razowa (chlebowa) 150 g
  • Mąka gryczana 100 g
  • Woda 300 g
  • Zakwas żytni 150 g
  • Daktyle 50 g
  • Migdały 25 g
  • Cynamon 1 łyżka
  • Miód 15 g, duża łyżka
  • Sól 1 łyżka

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na chleb razowy z migdałami i daktylami

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki
  2. Dodać wodę i melasę, wymieszać całość łyżką do połączenia się składników - ciasto z uwagi na dodatek mąki razowej żytniej i gryczanej nie stworzy zbitej struktury, będzie dość lepkie.
  3. Zostawić na noc w ciepłym miejscu, pod wilgotną szmatką.
  4. Namoczyć w wodzie garnek rzymski (przez jakieś 10-15 minut).
  5. Garnek wytrzeć czystą szmatką, dokładnie wysmarować brzegi olejem i obsypać otrębami. Ciasto chlebowe jeszcze raz wymieszać łyżką i przelać do garnka - odstawić na godzinę.
  6. Garnek wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawiamy 210°C - piec przez około 50 minut minut. Po 20 minutach można zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
  7. Po 35 minutach zdjąć pokrywkę z chleba żeby się ładniej przyrumienił.

 

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy