Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Migdałowy chleb razowy z daktylami

print Drukuj
Migdałowy chleb razowy z daktylami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
5.0

3 oceny

Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowym z daktylami na próżno szukać substancji dodatkowych oznaczonych symbolem E, które są często stosowane w masowo produkowanym pieczywie. Migdałowy chleb razowy z daktylami nie zawiera ani konserwantów ani spulchniaczy, które mogą powodować wzdęcia i inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. 

składniki
  • Mąka pszenna razowa (chlebowa) 250 g
  • Mąka żytnia razowa (chlebowa) 150 g
  • Mąka gryczana 100 g
  • Woda 300 g
  • Zakwas żytni 150 g
  • Daktyle 50 g
  • Migdały 25 g
  • Cynamon 1 łyżka
  • Miód 15 g, duża łyżka
  • Sól 1 łyżka
sposób przygotowania

A teraz przepis na chleb razowy z migdałami i daktylami

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki
  2. Dodać wodę i melasę, wymieszać całość łyżką do połączenia się składników - ciasto z uwagi na dodatek mąki razowej żytniej i gryczanej nie stworzy zbitej struktury, będzie dość lepkie.
  3. Zostawić na noc w ciepłym miejscu, pod wilgotną szmatką.
  4. Namoczyć w wodzie garnek rzymski (przez jakieś 10-15 minut).
  5. Garnek wytrzeć czystą szmatką, dokładnie wysmarować brzegi olejem i obsypać otrębami. Ciasto chlebowe jeszcze raz wymieszać łyżką i przelać do garnka - odstawić na godzinę.
  6. Garnek wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawiamy 210°C - piec przez około 50 minut minut. Po 20 minutach można zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
  7. Po 35 minutach zdjąć pokrywkę z chleba żeby się ładniej przyrumienił.

 

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!