Domowy żytni razowiec


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen

Ilość porcji: 1
Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego żytniego razowca bez wątpienia dostarcza dużej dozy satysfakcji. Dodatkowo, pełen witamin i składników mineralnych domowy żytni razowiec dostarcza również konkretnej porcji błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, równocześnie chroniąc nas przed nowotworami jelita grubego!
Składniki:
- Zakwas Żytni 50g
- Mąka żytnia razowa 225 g
- Woda 225g
- Mąka żytnia chlebowa 500g
- Otręby żytnie 150g
- Ziarna słonecznika 100g
- Woda (gorąca)
- Woda letnia (tyle ile pochłonie mąka)
- Sól łyżka
- Cukier (brązowy) 1 łyżka
Sposób przygotowania:
A oto przepis na żytni chleb razowiec:
- Zaczyn należy zacząć 1,5 dnia przed planowanym pieczeniem. Do aktywnego zakwasu żytniego należy dodawać w 3 etapach mniej więcej równe części mąki i wody.
- Dzień przed planowanym wypiekiem zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je pokryła. pozostawić na noc.
- Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
- W misce wymieszać zaczyn z mąką, otrębami i podprażonymi nasionami słonecznika.
- Dodać tyle letniej wody aby uzyskać dość rzadką konsystencje ciasta. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników.
- W odrobinie wody rozpuścić sól i cukier, dodać do ciasta lekko wymiaszać całość
- Napełnić ciastem formy prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić, posmarować letnią wodą.
- Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować wierzch chleba.
- Piekarnik nagrzać do 250ºC.
- Piec 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut bez termoobiegu, zmniejszyć do 180ºC i dopiec chleb przez około 25 minut.
- Wyjąć z foremki chleb i wystudzić.
Chleb nadaje się do jedzenia następnego dnia.
Polecam i smacznego! :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Domowy chleb razowy z ziarnami
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejs...
Migdałowy chleb razowy z daktylami
Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowy...
Domowy łatwy chleb razowy
Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis n...
Domowy żytni razowiec
Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego...
Chleb na sodzie
Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.Poleca...Zobacz więcej przepisów na:
Chleb razowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.