Domowy żytni razowiec

Domowy żytni razowiec

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego żytniego razowca bez wątpienia dostarcza dużej dozy satysfakcji. Dodatkowo, pełen witamin i składników mineralnych domowy żytni razowiec dostarcza również konkretnej porcji błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, równocześnie chroniąc nas przed nowotworami jelita grubego!

Składniki:

  • Zakwas Żytni 50g
  • Mąka żytnia razowa 225 g
  • Woda 225g
  • Mąka żytnia chlebowa 500g
  • Otręby żytnie 150g
  • Ziarna słonecznika 100g
  • Woda (gorąca)
  • Woda letnia (tyle ile pochłonie mąka)
  • Sól łyżka
  • Cukier (brązowy) 1 łyżka

Sposób przygotowania:

A oto przepis na żytni chleb razowiec: 

  1. Zaczyn należy zacząć 1,5 dnia przed planowanym pieczeniem. Do aktywnego zakwasu żytniego należy dodawać w 3 etapach mniej więcej równe części mąki i wody.
  2. Dzień przed planowanym wypiekiem zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je pokryła. pozostawić na noc.
  3. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
  4. W misce wymieszać zaczyn z mąką, otrębami i podprażonymi nasionami słonecznika.
  5. Dodać tyle letniej wody aby uzyskać dość rzadką konsystencje ciasta. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników.
  6. W odrobinie wody rozpuścić sól i cukier, dodać do ciasta lekko wymiaszać całość
  7. Napełnić ciastem formy prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić, posmarować letnią wodą.
  8. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować wierzch chleba.
  9. Piekarnik nagrzać do 250ºC.
  10. Piec 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut bez termoobiegu, zmniejszyć do 180ºC i dopiec chleb przez około 25 minut.
  11. Wyjąć z foremki chleb i wystudzić.

 

Chleb nadaje się do jedzenia następnego dnia.

Polecam i smacznego! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy