Polecamy dzisiaj:

Prosty przepis na pączki

Domowy żytni razowiec

print Drukuj
Domowy żytni razowiec

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
4.7

3 oceny

Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego żytniego razowca bez wątpienia dostarcza dużej dozy satysfakcji. Dodatkowo, pełen witamin i składników mineralnych domowy żytni razowiec dostarcza również konkretnej porcji błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, równocześnie chroniąc nas przed nowotworami jelita grubego!

składniki
  • Zakwas Żytni 50g
  • Mąka żytnia razowa 225 g
  • Woda 225g
  • Mąka żytnia chlebowa 500g
  • Otręby żytnie 150g
  • Ziarna słonecznika 100g
  • Woda (gorąca)
  • Woda letnia (tyle ile pochłonie mąka)
  • Sól łyżka
  • Cukier (brązowy) 1 łyżka
sposób przygotowania

A oto przepis na żytni chleb razowiec: 

  1. Zaczyn należy zacząć 1,5 dnia przed planowanym pieczeniem. Do aktywnego zakwasu żytniego należy dodawać w 3 etapach mniej więcej równe części mąki i wody.
  2. Dzień przed planowanym wypiekiem zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je pokryła. pozostawić na noc.
  3. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
  4. W misce wymieszać zaczyn z mąką, otrębami i podprażonymi nasionami słonecznika.
  5. Dodać tyle letniej wody aby uzyskać dość rzadką konsystencje ciasta. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników.
  6. W odrobinie wody rozpuścić sól i cukier, dodać do ciasta lekko wymiaszać całość
  7. Napełnić ciastem formy prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić, posmarować letnią wodą.
  8. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować wierzch chleba.
  9. Piekarnik nagrzać do 250ºC.
  10. Piec 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut bez termoobiegu, zmniejszyć do 180ºC i dopiec chleb przez około 25 minut.
  11. Wyjąć z foremki chleb i wystudzić.

 

Chleb nadaje się do jedzenia następnego dnia.

Polecam i smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!