Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Domowy łatwy chleb razowy

print Drukuj
Domowy łatwy chleb razowy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
2.9

25 ocen

Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis na domowy łatwy chleb razowy jest wręcz idealny dla osób początkujących w kuchni. Proste i przede wszystkim jasne poszczególne kroki przepisu na domowy łatwy chleb razowy poprowadzą do sukcesu nawet osoby nie posiadające żadnych zdolności kulinarnych.

 

składniki
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) 500 g
  • Suszone drożdże instant 2 łyżeczki
  • Letnia woda 350 ml
  • Miód łyżeczka
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Oliwa/olej roślinny - łyżka
  • Siemie lniane łyżka
sposób przygotowania

A oto prosty przepis na domowy i zdrowy chleb

  1. Mąkę wsypać do sporej miski, dodać miód, sól i drożdże
  2. Powoli dolewać letnią wodę z oliwą i zacząć wyrabiać ciasto.
  3. Formę (12x22) wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Przełożyć ciasto do formy wyrównać wierzch ciasta
  5. Wierzch posypać siemieniem lnianym lub nasionami słonecznika
  6. Formę przykryć ścieraczką i pozostawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na półtorej godziny - ciasto musi wyrosnąć
  7. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  8. Piec chleb przez około 40 minut - do suchego patyczka
  9. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce

Gotowe!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!