Domowy łatwy chleb razowy

Domowy łatwy chleb razowy

Ocena: ★

25 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis na domowy łatwy chleb razowy jest wręcz idealny dla osób początkujących w kuchni. Proste i przede wszystkim jasne poszczególne kroki przepisu na domowy łatwy chleb razowy poprowadzą do sukcesu nawet osoby nie posiadające żadnych zdolności kulinarnych.

 

Składniki:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) 500 g
  • Suszone drożdże instant 2 łyżeczki
  • Letnia woda 350 ml
  • Miód łyżeczka
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Oliwa/olej roślinny - łyżka
  • Siemie lniane łyżka

Sposób przygotowania:

A oto prosty przepis na domowy i zdrowy chleb

  1. Mąkę wsypać do sporej miski, dodać miód, sól i drożdże
  2. Powoli dolewać letnią wodę z oliwą i zacząć wyrabiać ciasto.
  3. Formę (12x22) wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Przełożyć ciasto do formy wyrównać wierzch ciasta
  5. Wierzch posypać siemieniem lnianym lub nasionami słonecznika
  6. Formę przykryć ścieraczką i pozostawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na półtorej godziny - ciasto musi wyrosnąć
  7. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  8. Piec chleb przez około 40 minut - do suchego patyczka
  9. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce

Gotowe!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy