Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Domowy chleb razowy z ziarnami

print Drukuj
Domowy chleb razowy z ziarnami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
3.6

44 ocen

Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Dodatkowo chleb razowy z ziarnami jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących. Polecam!

składniki
  • Mąka pszenna razowa chlebowa 300 g
  • mąka żytnia jasna 100 g
  • mąka pszenna chlebowa 100 g
  • Otręby żytnie 30-50 g
  • sól 10 g
  • Drożdże suche 10g
  • Miód 2 łyżki
  • Woda 340 ml
  • Słonecznik 80 g
  • Pestki dyni 80 g
  • Sezam 40g
  • Len 60 g
sposób przygotowania

Przepis na domowy chleb z ziarnami to:

  1. Wymieszać suche składniki (mąki, sól i suche drożdże i ziarna).
  2. Stopniowo dodawać wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki.
  3. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 - 15 minut.
  4. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia, na około 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
  5. Formę 10 na 23 cm natłuścić msłem klarowanym, obsypać obficie otrębami
  6. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do przygotowanej formy
  7. Zwilżyć bochenek letnią wodą, posypać sezamem i lnem (ilość zależy od preferencji)
  8. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość
  9. Nagrzać piekarnik do 230ºC, piec przez około 30 minut

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!