Domowy chleb razowy z ziarnami

Domowy chleb razowy z ziarnami

Ocena:

44 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Dodatkowo chleb razowy z ziarnami jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących. Polecam!

Składniki:

  • Mąka pszenna razowa chlebowa 300 g
  • mąka żytnia jasna 100 g
  • mąka pszenna chlebowa 100 g
  • Otręby żytnie 30-50 g
  • sól 10 g
  • Drożdże suche 10g
  • Miód 2 łyżki
  • Woda 340 ml
  • Słonecznik 80 g
  • Pestki dyni 80 g
  • Sezam 40g
  • Len 60 g

Sposób przygotowania:

Przepis na domowy chleb z ziarnami to:

  1. Wymieszać suche składniki (mąki, sól i suche drożdże i ziarna).
  2. Stopniowo dodawać wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki.
  3. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 - 15 minut.
  4. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia, na około 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
  5. Formę 10 na 23 cm natłuścić msłem klarowanym, obsypać obficie otrębami
  6. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do przygotowanej formy
  7. Zwilżyć bochenek letnią wodą, posypać sezamem i lnem (ilość zależy od preferencji)
  8. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość
  9. Nagrzać piekarnik do 230ºC, piec przez około 30 minut

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy