Polecam!
220g mąki razowej
260g mąki zwykłej, plus do posypania
1 czubata łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 ml maślanki
1 duże jajko
1 łyżka miodu
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C . Wysmaruj foremkę do chleba tłuszczem i posyp mąką.
2. Połącz mąkę, sodę oczyszczoną i sól w misce zostawiając w środku zagłębienie.
3. W oddzielnym naczyniu wymieszać maślankę z jajkiem i miodem.
4. Następnie do zagłębienia wlać wymieszane mokre składniki. Możesz dodać trochę więcej mąki, jeśli uznasz że ciasto jest zbyt mokre i lepkie.
5. Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki tworząc ciasto. Nie zagniatać! Uformować owal i umieścić w blaszce.
6. Posypać trochę mąki na wierzchu i piec w piekarniku przez 35-40 minut. Pozostaw gorący chleb na sodzie do ostygnięcia przed krojeniem.
Smacznego!
Domowy chleb razowy z ziarnami
Migdałowy chleb razowy z daktylami
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu