Chleb bezglutenowy z pestkami dyni

Chleb bezglutenowy z pestkami dyni

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przyznam się, że w święta zawsze najbardziej mnie dziwią olbrzymie kolejki do piekarni; jednak świadczy to o tym jak ogromne znaczenie ma w naszej kulturze chleb! Z kolei chleb bezglutenowy do kupienia w sklepach pozostawia wiele do życzenia... Zazwyczaj chleb bezglutenowy jest suchy jak wiór i niesmaczny - właśnie dlatego przedstawiam smaczną alternatywę w postaci chleba bezglutenowego z pestkami dyni.

Składniki:

  • Mąka gryczana 250 g
  • Mąka ryżowa 150 g
  • Mąka kukurydziana 100 g
  • Drożdże instant 1 łyżka 
  • Siemię lniane 2 łyżki
  • Słonecznik nasiona 2 łyżki
  • Pestki dyni ½ szklanki
  • Sól płaska łyżka
  • Cukier brązowy czubata łyżka
  • Woda 600 ml

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na chleb bezglutenowy z pestkami dyni

  1. Wymieszać suche składniki: mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, słonecznik, siemię i pestki dyni
  2. Następnie dolać powoli wodę (najpierw 500ml i stopniowo dolewać więcej jeśli składniki nie będą chciały się połączyć)
  3. Całość wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
  4. Przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na około 30 minut
  5. Formę (28x10cm) wyłożyć papierem do pieczenia  
  6. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto - odstawić do ponownego wyrośnięcia (również na 30 minut)
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C (grzanie góra-dół)
  8. Chleb piec 50 minut - jeśli za szybko się rumieni przykryć folią aluminiową
  9. Następnie wyjąć chleb z formy i dopiekać jeszcze przez około 10 minut
  10. Gotowy chleb powinien wydawać głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu
  11. Studzić na kratce do pieczenia

Pyszny domowy chleb bezglutenowy jest gotowy!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy