Polecamy dzisiaj:

Przepis na ogórki małosolne

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

print Drukuj
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.8

5 ocen

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to przepis zarówno na pyszny bezglutenowy chleb, ale również na bezglutenowy zakwas, który jest niezbędny do wykonania bezglutenowego chleba wieloziarnistego na zakwasie. Chociaż niektóre składniki mogą brzmieć nieci obco, kryją naprawdę bardzo cenne wartości odżywcze! Polecam!

 

składniki
  • Mąka gryczana 500g
  • Mąka teff 1 szklanka
  • Mąka amarantusowa 1 szklanka
  • Komosa ryżowa 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
  • Siemię lniane 1/2 szklanki
  • Zakwas bezglutenowy 1 szklanka
  • Sól morska 2 łyżeczki
  • Cukier 3 łyżki
  • Ziemniaki ugotowane 300 g
  • Woda 1 litr
  • Otręby gryczane do obsypania form
sposób przygotowania

A jak przygotowaćbezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie?

  1. Ziemniaki obrać i następnie ugotować do miękkości
  2. Gdy ziemniaki lekko przestygną zblendować na jednolitą masę z wodą i zakwasem bezglutenowym
  3. Quinoe zmielić na mąkę
  4. W misce połączyć wszystkie suche składniki.
  5. Do suchych składników dodać zmiksowane z wodą i zakwasem ziemniaki - wyrobić gładkie ciasto
  6. Masa powinna gęstnieć – ilość wody trzeba dostosować do konsystencji
  7. Miskę przykryć folią i odstawić na kilka godzin do podwojenia wysokości ciasta 
  8. Następnie odłożyć porcję ciasta do słoika i wstawić do lodówki - jest to zakwas do następnego chleba.
  9. Formy do pieczenia wysmarować olejem obsypać bezglutenowymi otrębami
  10. Delikatnie przełożyć masę chlebową - nie ugniatać
  11. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 2 godziny
  12. Chleb wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika; piec 25 minut
  13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez co najmniej godzinę (tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem)
  14. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, następnie delikatnie wyjąć z formy
  15. Wystudzić na kratce 
  16. Po wystudzeniu chleb zawinąć w papier do pieczenia

Chleb wieloziarnisty najsmaczniejszy jest na drugi dzień, owinięty w lnianą ściereczkę pozostaje świeży nawet przez 2 tygodnie!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!