Polecamy dzisiaj:

Prosty przepis na pączki

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

print Drukuj
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.8

5 ocen

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to przepis zarówno na pyszny bezglutenowy chleb, ale również na bezglutenowy zakwas, który jest niezbędny do wykonania bezglutenowego chleba wieloziarnistego na zakwasie. Chociaż niektóre składniki mogą brzmieć nieci obco, kryją naprawdę bardzo cenne wartości odżywcze! Polecam!

 

składniki
  • Mąka gryczana 500g
  • Mąka teff 1 szklanka
  • Mąka amarantusowa 1 szklanka
  • Komosa ryżowa 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
  • Siemię lniane 1/2 szklanki
  • Zakwas bezglutenowy 1 szklanka
  • Sól morska 2 łyżeczki
  • Cukier 3 łyżki
  • Ziemniaki ugotowane 300 g
  • Woda 1 litr
  • Otręby gryczane do obsypania form
sposób przygotowania

A jak przygotowaćbezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie?

  1. Ziemniaki obrać i następnie ugotować do miękkości
  2. Gdy ziemniaki lekko przestygną zblendować na jednolitą masę z wodą i zakwasem bezglutenowym
  3. Quinoe zmielić na mąkę
  4. W misce połączyć wszystkie suche składniki.
  5. Do suchych składników dodać zmiksowane z wodą i zakwasem ziemniaki - wyrobić gładkie ciasto
  6. Masa powinna gęstnieć – ilość wody trzeba dostosować do konsystencji
  7. Miskę przykryć folią i odstawić na kilka godzin do podwojenia wysokości ciasta 
  8. Następnie odłożyć porcję ciasta do słoika i wstawić do lodówki - jest to zakwas do następnego chleba.
  9. Formy do pieczenia wysmarować olejem obsypać bezglutenowymi otrębami
  10. Delikatnie przełożyć masę chlebową - nie ugniatać
  11. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 2 godziny
  12. Chleb wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika; piec 25 minut
  13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez co najmniej godzinę (tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem)
  14. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, następnie delikatnie wyjąć z formy
  15. Wystudzić na kratce 
  16. Po wystudzeniu chleb zawinąć w papier do pieczenia

Chleb wieloziarnisty najsmaczniejszy jest na drugi dzień, owinięty w lnianą ściereczkę pozostaje świeży nawet przez 2 tygodnie!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!