Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

print Drukuj
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.8

5 ocen

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to przepis zarówno na pyszny bezglutenowy chleb, ale również na bezglutenowy zakwas, który jest niezbędny do wykonania bezglutenowego chleba wieloziarnistego na zakwasie. Chociaż niektóre składniki mogą brzmieć nieci obco, kryją naprawdę bardzo cenne wartości odżywcze! Polecam!

 

składniki
  • Mąka gryczana 500g
  • Mąka teff 1 szklanka
  • Mąka amarantusowa 1 szklanka
  • Komosa ryżowa 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
  • Siemię lniane 1/2 szklanki
  • Zakwas bezglutenowy 1 szklanka
  • Sól morska 2 łyżeczki
  • Cukier 3 łyżki
  • Ziemniaki ugotowane 300 g
  • Woda 1 litr
  • Otręby gryczane do obsypania form
sposób przygotowania

A jak przygotowaćbezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie?

  1. Ziemniaki obrać i następnie ugotować do miękkości
  2. Gdy ziemniaki lekko przestygną zblendować na jednolitą masę z wodą i zakwasem bezglutenowym
  3. Quinoe zmielić na mąkę
  4. W misce połączyć wszystkie suche składniki.
  5. Do suchych składników dodać zmiksowane z wodą i zakwasem ziemniaki - wyrobić gładkie ciasto
  6. Masa powinna gęstnieć – ilość wody trzeba dostosować do konsystencji
  7. Miskę przykryć folią i odstawić na kilka godzin do podwojenia wysokości ciasta 
  8. Następnie odłożyć porcję ciasta do słoika i wstawić do lodówki - jest to zakwas do następnego chleba.
  9. Formy do pieczenia wysmarować olejem obsypać bezglutenowymi otrębami
  10. Delikatnie przełożyć masę chlebową - nie ugniatać
  11. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 2 godziny
  12. Chleb wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika; piec 25 minut
  13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez co najmniej godzinę (tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem)
  14. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, następnie delikatnie wyjąć z formy
  15. Wystudzić na kratce 
  16. Po wystudzeniu chleb zawinąć w papier do pieczenia

Chleb wieloziarnisty najsmaczniejszy jest na drugi dzień, owinięty w lnianą ściereczkę pozostaje świeży nawet przez 2 tygodnie!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!