Domowa chałka drożdżowa.

Domowa chałka drożdżowa.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Zapraszam na pyszną domową chałkę, niezwykle puszystą i najlepszą. Polecam posmarowaną domową konfiturą i z kubkiem gorącej herbaty. Smacznego.

Składniki:

Ciasto:

5 dag drożdży

50 dag mąki tortowej

pół szklanki ciepłej wody

pół szklanki ciepłego mleka

3 łyżki cukru

1 kopiasta łyżka śmietany 12 %

2 jajka

2 łyżki masła

1 łyżka smalcu

1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 jajko

 

Sposób przygotowania:

1. Masło i smalec roztopić i wystudzić.

2. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki, połową ciepłego mleka i wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby ,, ruszyły ''.

3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki, i wlewając stopniowo pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

5. Wyrośniete ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować wałki i upleść warkocz.

6. Tak przygotowaną chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podrosła. Następnie posmarować ją roztrzepanym jajkiem.

7. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy