Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem.
Tradycyjnie robię ją z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości, aromat i zdecydowaną nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki.Co prawda wymagają trochę czasu,ale zapewniam,że warto.Są pyszne,delikatne i mięciutkie.Jagody goji do nich idealnie pasują.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.
Przepis na ciasto pleśniak. To ciasto jest proste i tanie w wykonaniu. Pysznie pachnące leśnymi owocami. Lekko kwaśne owoce przełamują słodycz ciasta. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam sprawdzony przepis na ciasto pleśniak.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!