Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

print Drukuj
Cannelloni ze szpinakiem i szynką

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.5

2 oceny

Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wybrednego gościa :)

składniki
  • pół kilograma szpinaku, może być mrożony
  • cannelloni 400 g
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag startego żółtego sera
  • łyżka mąki

 

sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na cannelloni ze szpinakiem i szynką, tak jak ja robię:

  1. Najpierw gotujemy cannelloni, tak jak napisano na opakowaniu.
  2. Następnie siekamy czosnek i na masle go szklimy, do tego dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką oraz solą i dusimy dotąd aż odparujemy wodę (gdy dodajemy mrożony szpinak). 
  3. Teraz szynkę pokrojona w drobną kostkę podsmażamy na oleju i dokładamy do szpinaku. Do tego dokładamy pół naszego startego żółtego sera i wszystko dokładnie mieszamy. Mamy przygotowany farsz.
  4. Teraz natłuszczamy naczynei żaroodporne i napełniając cannelloni farszem (ja to robię łyżeczką) układamy je w naczyniu.
  5. Pora na beszamel i tak najpierw musimy stopić 2 łyżki masła, dodać do tego makę, podsmażyć i cały czas mieszająć nalewamy mleko aż uzyskamy gęsty sos beszamelowy. Sos przyprawiamy pieprzem, gałką oraz solą.
  6. Polewamy sosem nasze cannelloni a na wierzch dajemy ser, który nam został. 
  7. Piekranik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy wszystko około 20 minut.

Pyszne cannelloni z szynką i szpinakiem gotowe. Porcja powinna mieć około 460 kcal.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Smażony camembert z żurawiną i orzechami
Gwiazdka

Smażony camembert z żurawiną i orzechami

Pyszny smażony camembert z żurawiną i orzechami - idealna przekąska czy szybki lunch, gorące, rozpływające się w ustach, wspaniały smak i aromat. Polecam przepis na smażony ser w ten sposób!
Drobiowa Wątróbka
Gwiazdka

Drobiowa Wątróbka

Watróbka połączona z marchewką w sosie pomidorowym nie tylko wyglądem ale i smakiem zachęci każdego.
Mięso z brukselką w sosie serowym
Gwiazdka

Mięso z brukselką w sosie serowym

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią
 Pączki w muffinach
Gwiazdka

Pączki w muffinach

nie każdy może jeść tłuste paczki smażone na oleju, proponuje pieczone
Filet z kurczaka z kalafiorem
Gwiazdka

Filet z kurczaka z kalafiorem

Przepis na kurczaka z kalafiorem polecam bo to bardzo dobry kurczak w aromatycznym sosie! Idealny na obiad!
Inna wersja ziemniaków
Gwiazdka

Inna wersja ziemniaków

Ciągle gotowane ziemniaki? ile można takie jeść, proponuje pieczone nadziewane.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!