Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

print Drukuj
Cannelloni ze szpinakiem i szynką

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.8

6 ocen

Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wybrednego gościa :)

składniki
  • pół kilograma szpinaku, może być mrożony
  • cannelloni 400 g
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag startego żółtego sera
  • łyżka mąki

 

sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na cannelloni ze szpinakiem i szynką, tak jak ja robię:

  1. Najpierw gotujemy cannelloni, tak jak napisano na opakowaniu.
  2. Następnie siekamy czosnek i na masle go szklimy, do tego dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką oraz solą i dusimy dotąd aż odparujemy wodę (gdy dodajemy mrożony szpinak). 
  3. Teraz szynkę pokrojona w drobną kostkę podsmażamy na oleju i dokładamy do szpinaku. Do tego dokładamy pół naszego startego żółtego sera i wszystko dokładnie mieszamy. Mamy przygotowany farsz.
  4. Teraz natłuszczamy naczynei żaroodporne i napełniając cannelloni farszem (ja to robię łyżeczką) układamy je w naczyniu.
  5. Pora na beszamel i tak najpierw musimy stopić 2 łyżki masła, dodać do tego makę, podsmażyć i cały czas mieszająć nalewamy mleko aż uzyskamy gęsty sos beszamelowy. Sos przyprawiamy pieprzem, gałką oraz solą.
  6. Polewamy sosem nasze cannelloni a na wierzch dajemy ser, który nam został. 
  7. Piekranik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy wszystko około 20 minut.

Pyszne cannelloni z szynką i szpinakiem gotowe. Porcja powinna mieć około 460 kcal.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Gwiazdka

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)
Szparagi z sosem holenderskim
Gwiazdka

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)
Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.
Gwiazdka

Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.

makaronowe koszyczki zanurzone w soie zapewne każdy lubi ;-)
Schab z pieczarkami i kapustą
Gwiazdka

Schab z pieczarkami i kapustą

Schab nadziewany kiszoną kapustą z sosem grzybowym
Kurczak z warzywami w cukierku
Gwiazdka

Kurczak z warzywami w cukierku

Przepis na pierś z kurczaka. Fajna propozycja dla zachęcenia do jedzenia dzieci ale dorośli również zjedzą z apetytem. Polecam mój przepis na obiad z kurczaka!  
Bananowe racuszki
Gwiazdka

Bananowe racuszki

Przepyszny deser, znika szybko.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!