Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą

Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma jak przepisy kuchni włoskiej, dlatego trzeba wypróbować przepis na cannelloni. Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą brzmi świetnie i tak tez smakuje. Gdy za oknem chłodek, to taki przepis na cannelloni to zbawienie :)

Składniki:

  • makaron cannelloni 25 dkg
  • świeży szpinak 30 dkg
  • ser bryndza 15 dkg
  • szynka 15 dkg
  • składniki na sos pomidorowy:
  • pomidory 40 dkg
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • nieduża cebula
  • pół pęczka bazylii
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki 
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Przepis na cannelloni ze szpinakiem w kilku krokach:

  1. Zaczynamy od zblanszowania szpinaku, który wcześniej myjemy. Blanszujemy na średnim ogniu, następnie odciskamy.
  2. Szynkę oraz ser kroimy w kostkę i mieszamy ze szpinakiem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  3. Teraz nakładamy do cannelloni masę i układamy obok siebie makaron w natłuszczonej formie.
  4. Pora na sos pomidorowy do cannelloni: pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju na patelni. Dorzucamy pomidory i dusimy pod przykryciem kilka minut.
  5. Bazylię siekamy i razem z bulionem oraz koncentratem pomidorowym mieszamy z pomidorami i cebulą.
  6. Takim sosem polewamy cannelloni i zapiekamy całość w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut.

Pyszne cannelloni ze szpinakiem oraz serem gotowe. Prawda, że przepis łatwy? :)

Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy