Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą

print Drukuj
Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Nie ma jak przepisy kuchni włoskiej, dlatego trzeba wypróbować przepis na cannelloni. Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą brzmi świetnie i tak tez smakuje. Gdy za oknem chłodek, to taki przepis na cannelloni to zbawienie :)

składniki
  • makaron cannelloni 25 dkg
  • świeży szpinak 30 dkg
  • ser bryndza 15 dkg
  • szynka 15 dkg
  • składniki na sos pomidorowy:
  • pomidory 40 dkg
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • nieduża cebula
  • pół pęczka bazylii
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki 
  • tłuszcz do formy
sposób przygotowania

Przepis na cannelloni ze szpinakiem w kilku krokach:

  1. Zaczynamy od zblanszowania szpinaku, który wcześniej myjemy. Blanszujemy na średnim ogniu, następnie odciskamy.
  2. Szynkę oraz ser kroimy w kostkę i mieszamy ze szpinakiem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  3. Teraz nakładamy do cannelloni masę i układamy obok siebie makaron w natłuszczonej formie.
  4. Pora na sos pomidorowy do cannelloni: pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju na patelni. Dorzucamy pomidory i dusimy pod przykryciem kilka minut.
  5. Bazylię siekamy i razem z bulionem oraz koncentratem pomidorowym mieszamy z pomidorami i cebulą.
  6. Takim sosem polewamy cannelloni i zapiekamy całość w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut.

Pyszne cannelloni ze szpinakiem oraz serem gotowe. Prawda, że przepis łatwy? :)

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!