bułki razowe z makiem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 10
gdy mam ochotę na pieczywo domowe piekę razowe bułki z dodatkiem maku
Składniki:
woda letnia
mąka razowa 300 gram
mąka pszenna 200 gram
drożdże 25 gram
sól do smaku
mak
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszam w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz maku) i wyrabiamy dolewając wodę do uzyskania jednolitej masy
Wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej na godzinę).
Gdy ciasto wyrośnie dodaję mak i zagniatam.
Ciasto dzielę na 10 części, z każdej formuję podłużne bułki,posypuję makiem
układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180˚C przez ok. 30 minut.
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również

bułki razowe z makiem
gdy mam ochotę na pieczywo domowe piekę razowe bułki z dodatkiem makuZobacz więcej przepisów na:
bułki razowe z makiem

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.