mąka razowa 300 gram
mąka pszenna 200 gram
drożdże 25 gram
sól do smaku
mak
Drożdże rozkruszam w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz maku) i wyrabiamy dolewając wodę do uzyskania jednolitej masy
Wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej na godzinę).
Gdy ciasto wyrośnie dodaję mak i zagniatam.
Ciasto dzielę na 10 części, z każdej formuję podłużne bułki,posypuję makiem
układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180˚C przez ok. 30 minut.
Fileciki pod migdałową panierką
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Fileciki pod migdałową panierką
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu