Takie bardzo pyszne bułeczki są idealne na śniadanie i kolacje. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem. Proste i niedrogie w przygotowaniu. Polecam przepis.
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
1 kopiasta łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Po tym czasie do mąki dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut, żeby podrosły w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut do rumienienia.
6. Bułeczki są gotowe do podania. Smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu