Plecione bułeczki.

Plecione bułeczki.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Lubicie domowe pieczywo? Takie pachnące, świeżutkie i chrupiące? Jeżeli tak to polecam takie bułeczki. Możemy upiec je na śniadanie lub kolacje. Wyszły mi idealnie chrupiące.

Składniki:

Ciasto:

5 dag drożdży

3 szklanki mąki pszennej

około półtorej szklanki ciepłego mleka

4 łyżki masła

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy i lekko studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

3. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, masło i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część dzielimy na 3 części. Nastepnie toczymy wałki i zaplatamy jak warkocze.

5. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawimy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

6. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.

7. Bułeczki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy