Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.Z przepisu wychodzi 6 sztuk.
Ciasto:
3 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
niepełna szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka.Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać wyrośniete drożdże,sól,młody jęczmień i stopniwo wlewając posotałe mleko zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstaiwć na około 1 godzinę,żeby wyrosło.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części,każdą część dzielimy na trzy części i toczymy z nich wałeczki,nastepnie pleciemy jak warkocze formując bułeczki.
3.Uplecione bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
4.Następnie bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu