Domowe pieczywo jest najlepsze, więc jak tylko mam możliwość to piekę, piekę i piekę. A te bułeczki wyszły mi bardzo smaczne i mięciutkie. Smak pomidorów i papryki jest w nich bardzo wyczuwalny. Polecam na śniadanie, kolację lub przekąskę.
2 dag drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 jajko
4 suszone pomidory
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 niepełna szklanka ciepłej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Do miski dać drożdże, cukier i połowę ciepłej wody, lekko rozetrzeć, następnie dodać jajko, sól, oliwę, paprykę w proszku i pokrojone pomidory, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać pozostałej ciepłej wody.
2. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
3. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułeczki.
4. Tak przygotowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i od razu piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu