mąka 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże pół kostki
pestki dyni wg uznania
maku wg uznania
pestki słonecznika wg uznania
Przepis na około 10-11 bułek.
drożdże rozkruszam z łyżką mąki i ciepłego mleka(5 łyżek)odstawiam w ciepłe miejsce.
Do misy robota wsypuję przesiane mąki i sól ,dodaję wyrośnięty rozczyn i małymi porcjami dolewam na przemian olej,ciepłe mleko i ciepłą wodę,wyrabiam na niskich obrotach około 10 minut.
Miskę zawijam w folię spożywczą i odstawiam na noc do lodówki .
Rano przekładam na blat podsypuję mąką ,dzielę na 10-11 części i z każdej roluję wałeczek z którego robię pętelkę ,jeden koniec zawijam po spód bułki ,drugi na wierzch w środek bułki( kształt bułek zależy od naszej pomysłowości).
Przekładam na blaszkę smaruję mlekiem i posypuję ulubionymi ziarnami.
odstawiam na 15 minut.
temp.piekarnika 200 stopni
czas pieczenia 15 minut
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu