Domowe pieczywo jest najlepsze. Polecam, więc takie o to pyszne i zdrowe bułeczki z chrupiącą skórką. Są idealne na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów pszennych
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozetrzeć rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Po tym czasie do mąki wbić jajko, dodać wyrośniete drożdże, sól, płatki, otręby i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie piec około 40 - 45 minut w temperaturze 190 minut.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu