4 dag drożdży
3 łyżki miodu
sok z pomarańczy ( pół szklanki )
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki maki pszennej
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1. Najpierw należy dokładnie rozetrzeć drożdże z łyżką miodu, łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do mąki dodać sól, pozostały miód, olej, wyrośnięte drożdże, sok z pomarańczy i pozostałe mleko i zagnieść mięciutkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło.
3. Następnie wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę posypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać, następnie podzielić je na 18 części i uformować okrągłe bułeczki.
4. Tak uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut, żeby bułeczki jeszcze trochę podrosły.
5. Po tym czasie bułeczki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
6. Gotowe podawać i smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu