mąka 500 gram
jajko 2 sztuki
drożdże pół kostki
sól 1 łyżeczka
masło rozpuszczone 1/3 szklanki
mak wg uznania
żółtko jaja 1 sztuka
woda
ROZCZYN :
kruszę drożdże do miseczki ,dodaję mąkę tak aby konsystencja była gęstej śmietany i odstawiam na 15 minut.
na stolnicę przesiewam mąkę ,dodaję sól, jajka oraz rozczyn i wyrabiam na gładkie ciasto ( dobre 10 minut) w międzyczasie dodaję po troszku ciepłej wody.
odstawiam niech sobie rośnie w ciepłym miejscu.
w tym czasie rozpuszczam masło, i przygotowuję blachę ,wykładam papierem do pieczenia .
jak ciasto urośnie ,kroję na kawałki ,rozwałkowuję podsypując mąką ( ale nie za dużo) smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję makiem ,zawijam w rulonik (roladkę), ostrym i suchym nożem kroję na szerokość 3-4 cm.
układam na blaszce na około 15 minut po tym czasie smaruję roztrzepanym żółtkiem( z dodatkiem szczypty soli)i posypuję makiem.
piekarnik nagrzewam do temp.180 stopni i przez 15 minut piekę zawijaski.
mi bardzo smakują z czystym barszczem.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu