Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi.

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze. Często piekę bułki i chleby. Oczywiście wymyślam nowe wersje. Tym razem upiekłam bułki z amarantusem i płatkami owsianymi. Bułki wyszły bardzo pyszne i syte. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem lub twarożkiem. Polecam:)

Składniki:

Rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżka mąki pszennej

 

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka amarantusa ekspandowanego

1 szklanka płatków owsianych

pół szklanki ciepłego mleka

1 łyżeczka soli

1 jajko

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotować rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby rozczyn wyrósł.

2. Następnie: Do mąki wsypać płatki i amarantus, wbić jajka, dodać sól i rozczyn, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłym miejscu żeby wyrosło.

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułki.

4. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

5. Wyrośnięte bułki należy piec około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy