Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze. Często piekę bułki i chleby. Oczywiście wymyślam nowe wersje. Tym razem upiekłam bułki z amarantusem i płatkami owsianymi. Bułki wyszły bardzo pyszne i syte. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem lub twarożkiem. Polecam:)
Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Najpierw przygotować rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby rozczyn wyrósł.
2. Następnie: Do mąki wsypać płatki i amarantus, wbić jajka, dodać sól i rozczyn, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłym miejscu żeby wyrosło.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułki.
4. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
5. Wyrośnięte bułki należy piec około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu