Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi.

print Drukuj
Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze. Często piekę bułki i chleby. Oczywiście wymyślam nowe wersje. Tym razem upiekłam bułki z amarantusem i płatkami owsianymi. Bułki wyszły bardzo pyszne i syte. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem lub twarożkiem. Polecam:)

składniki

Rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżka mąki pszennej

 

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka amarantusa ekspandowanego

1 szklanka płatków owsianych

pół szklanki ciepłego mleka

1 łyżeczka soli

1 jajko

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Najpierw przygotować rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby rozczyn wyrósł.

2. Następnie: Do mąki wsypać płatki i amarantus, wbić jajka, dodać sól i rozczyn, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłym miejscu żeby wyrosło.

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułki.

4. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

5. Wyrośnięte bułki należy piec około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!