Domowe pieczywo jest najlepsze. Bułeczki pysznie smakują z masełkiem.Ten przepis jest na 8 sztuk bułek.
Rozczyn:
1 łyżeczka cukru
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki orkiszowej ciemnej
pół szklanki ciepłej wody
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki soli ( płaskie )
pół szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłą wodą, mąką pszenną i orkiszową, tak żeby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Przygotować ciasto: obie mąki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać rozczyn i sól, następnie stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, następnie na posypanej mąką stolnicy uformowac okrągłe bułki. Bułki ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
4. Wyrośnięte bułki piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do zrumienienia.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu