Bułki pszenno-orkiszowe.

Bułki pszenno-orkiszowe.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Domowe pieczywo jest najlepsze. Bułeczki pysznie smakują z masełkiem.Ten przepis jest na 8 sztuk bułek.

Składniki:

Rozczyn:

1 łyżeczka cukru

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki orkiszowej ciemnej

pół szklanki ciepłej wody

 

Ciasto:

1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

2 łyżeczki soli ( płaskie )

pół szklanki ciepłej wody

 

Dodatkowo:

masło do posmarowania blaszki

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłą wodą, mąką pszenną i orkiszową, tak żeby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Przygotować ciasto: obie mąki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać rozczyn i sól, następnie stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, następnie na posypanej mąką stolnicy uformowac okrągłe bułki. Bułki ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

4. Wyrośnięte bułki piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do zrumienienia.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy