Bułki pszenno-orkiszowe.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 8
Domowe pieczywo jest najlepsze. Bułeczki pysznie smakują z masełkiem.Ten przepis jest na 8 sztuk bułek.
Składniki:
Rozczyn:
1 łyżeczka cukru
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki orkiszowej ciemnej
pół szklanki ciepłej wody
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki soli ( płaskie )
pół szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłą wodą, mąką pszenną i orkiszową, tak żeby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Przygotować ciasto: obie mąki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać rozczyn i sól, następnie stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, następnie na posypanej mąką stolnicy uformowac okrągłe bułki. Bułki ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
4. Wyrośnięte bułki piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do zrumienienia.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Są to bardzo pyszne bułki i bardzo puszyste. Zamiast kupować w sklepie to polecam upiec w domu Bułki pszenno - krupczatk...Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką.
Polecam niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki. Jogurt naturalny, który użyłam sprawia, że są bardzo pulchne. Tak...Bułki pszenno-orkiszowe.
Domowe pieczywo jest najlepsze, przynajmniej ja tak uważam. Warto poświęcić czas i je upiec. Polecam na śniadanie.Nocne bułki
Pyszne, świeżutkie bułeczki na śniadanko z domowej piekarniBułki z amarantusem i płatkami owsianymi.
Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze i najzdrowsze. Często piekę bułki i chleby. Oczywiście wymyślam nowe wersje. T...Zobacz więcej przepisów na: