Pyszne bułki,pachnące i bardzo wyraziste w smaku.Polecam na śniadanie lub kolację.Z przepisu wychodzi 8 bułeczek.
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonych mielonych pomidorów
2 łyżeczki suszonych płatków papryki
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
1.Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłej wody.Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Do mąki dać olej,sól,wyrośnięte drożdże,suszone pomidory i paprykę,następnie stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagnieść ciasto.
3.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
4.Po tym czasie ciasto podzielić na osiem części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułeczki.
5.Bułeczki ułożyć na blasze posmarowanej masłem i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.
6.Po tym czasie wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu