Bułka supełek

Bułka supełek

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

smaczne bułki na śniadanie ,smakowicie zawinięte w supełek

Składniki:

500 g mąki pszennej
140 ml mleka
140 ml wody
15 g świeżych drożdży
40 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

dodsatkowo :

sezam ziarna

salami w plastrach

Sposób przygotowania:

  •  w robocie mieszamy wszystkie skladniki, ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia
  • do wyrośnięciu odrywamy po kawałku
  •  formujemy rulonik o dł. 20 cm. i zawijamy w supełek
  • w środek wkładamy plasterek salami,  posypujemy sezamem
  • odstawiamy na 10 minut ,aby ładnie podrosły
  • pieczemy w 180 st.około 12-15 minut

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy