Bardzo lubię piec różne bułeczki, ciągle wymyślam nowe wersje. Te bułeczki wyszłi mi bardzo mięciutkie i aromatyczne. Polecam na śniadanie lub kolację.
3 dag drożdży
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki ziół prowansalskich
5 pomidorów suszonych
3 łyżki posiekanego szczypiorku
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
4. Następnie ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki.
5. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
6. Po tym czasie bułeczki piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
odrywane bułeczki o smaku pomarańczowym
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu