14 g drożdży świeżych
1 jajko
200 ml naturalnego jogurtu
100 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
nasze nadzienie np:
dżemik
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do posmarowania
1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Mąkę wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. formujemy z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). staramy się tak aby zimne powietrze niedochodzilo:)
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 - 6 mm. Szklanką wycinamy głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła.ja uzywałam do tego malego kieliszka, a dziurki robiłam ręcznie. Wszystkie elementy skleić za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, może być albo inne ziarenka np. goździki.
pieczemy 20min do zarumienienia. temp 190 stopni.
Przekrawamy na pół i nakładamy nasz dżemik :)
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu