Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

print Drukuj
Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Bułeczki z ciasta drożdżowego. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Wypełnić je można dowolnym nadzieniem, również słodkim. Polecam ślimaki drożdżowe z nadzieniem.

składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • pół piersi z kurczaka
  • trochę oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
sposób przygotowania

Przepis na ślimaki drożdżowe z nadzieniem:

  1. Ciasto drożdżowe: Do niedużej miski wkruszyć drożdże. Dosypać łyżeczkę cukru i rozetrzeć łyżką. Odstawić, aż się rozpłyną. Do drożdży wlać szklankę letniego mleka (ok. 30 stopni) i wsypać łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do dużej miski wsypać mąkę. Wbić jajko, wlać olej, dodać przyprawy, wlać drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Nadzienie: Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni podsmażyć najpierw pierś z cebulą, potem dodać resztę składników i smażyć do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem
  3. Ciasto drożdżowe ponownie ugnieść. Odrywać ręką kawałki ciasta wielkości mandarynki. Rozwałkowywać na stolnicy oprószonej delikatnie mąką na kształt prostokąta (mniej więcej). Na ciasto kłaść łyżką nadzienie. Zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie "w ślimaka". Końcówkę ciasta podkleić pod spód. Układać bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni. Z podanej porcji wychodzi około 12 ślimaków.

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem gotowe. Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!