Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

print Drukuj
Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Bułeczki z ciasta drożdżowego. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Wypełnić je można dowolnym nadzieniem, również słodkim. Polecam ślimaki drożdżowe z nadzieniem.

składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • pół piersi z kurczaka
  • trochę oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
sposób przygotowania

Przepis na ślimaki drożdżowe z nadzieniem:

  1. Ciasto drożdżowe: Do niedużej miski wkruszyć drożdże. Dosypać łyżeczkę cukru i rozetrzeć łyżką. Odstawić, aż się rozpłyną. Do drożdży wlać szklankę letniego mleka (ok. 30 stopni) i wsypać łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do dużej miski wsypać mąkę. Wbić jajko, wlać olej, dodać przyprawy, wlać drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Nadzienie: Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni podsmażyć najpierw pierś z cebulą, potem dodać resztę składników i smażyć do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem
  3. Ciasto drożdżowe ponownie ugnieść. Odrywać ręką kawałki ciasta wielkości mandarynki. Rozwałkowywać na stolnicy oprószonej delikatnie mąką na kształt prostokąta (mniej więcej). Na ciasto kłaść łyżką nadzienie. Zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie "w ślimaka". Końcówkę ciasta podkleić pod spód. Układać bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni. Z podanej porcji wychodzi około 12 ślimaków.

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem gotowe. Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!