Ślimaki drożdżowe z nadzieniem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 4
Bułeczki z ciasta drożdżowego. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Wypełnić je można dowolnym nadzieniem, również słodkim. Polecam ślimaki drożdżowe z nadzieniem.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól, gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 300 g pieczarek
- pół cebuli
- pół czerwonej papryki
- pół piersi z kurczaka
- trochę oleju do smażenia
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Przepis na ślimaki drożdżowe z nadzieniem:
- Ciasto drożdżowe: Do niedużej miski wkruszyć drożdże. Dosypać łyżeczkę cukru i rozetrzeć łyżką. Odstawić, aż się rozpłyną. Do drożdży wlać szklankę letniego mleka (ok. 30 stopni) i wsypać łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do dużej miski wsypać mąkę. Wbić jajko, wlać olej, dodać przyprawy, wlać drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Nadzienie: Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni podsmażyć najpierw pierś z cebulą, potem dodać resztę składników i smażyć do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem
- Ciasto drożdżowe ponownie ugnieść. Odrywać ręką kawałki ciasta wielkości mandarynki. Rozwałkowywać na stolnicy oprószonej delikatnie mąką na kształt prostokąta (mniej więcej). Na ciasto kłaść łyżką nadzienie. Zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie "w ślimaka". Końcówkę ciasta podkleić pod spód. Układać bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni. Z podanej porcji wychodzi około 12 ślimaków.
Ślimaki drożdżowe z nadzieniem gotowe. Smacznego
Autor: marta625
Polecamy również

Bułeczki ślimaczki
Świetne bułeczki na słodko! Polecam sprawdzony przepis na bułeczki. Robi się je bardzo łatwo, a naprawdę są pyszne.
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Ślimaki drożdżowe z nadzieniem
Bułeczki z ciasta drożdżowego. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Wypełnić je można dowolnym nadzieniem, ró...
Bułeczki z cynamonem dla niemowląt
Smaczne, słodkie bułeczki dla maluszka - na swędzące dziąsłaZobacz więcej przepisów na:
Bułeczki ślimaczki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.