Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Drożdżówki z serem

print Drukuj
Drożdżówki z serem

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
1.7

3 oceny

Wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie, bosko pachną białym serem, którym drożdżówki są wypełnione po brzegi.

składniki
  • 25g drożdzy
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu 
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Lukier:150 g cukru pudru
  • Kilka łyżek wody
sposób przygotowania

Przepis na Drożdżówki z serem:

  1. Do kubka wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki.  Mieszamy i odkładamy na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  2. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i dokłądnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypyjemy za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.
  4. Ser i pozostałe składniki na masę serową ucieramy za pomocą widelca lub blendera.
  5. Naszą masę serową odstawiamy.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku  rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową.
  7. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta.
  8. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi.
  9. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz.
  10. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
  11. Drożdżówki odstawiamy na ok 20 minut w ciepłe miejsce i smarujemy je rozmąconym jajkiem. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.
  12. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.

Drożdżówki z serem czekają na łakomczuchów. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!