Budyniowiec z wiśniami

Budyniowiec z wiśniami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepyszne ciasto z  wiśniami przełożone masą karpatkową i  bitą śmietaną

Składniki:


Biszkopt prostokątny  1 sztuka
śmietana 30 % 1 litr
mleko 3,2% 0,5 litr
masło 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
masa toffi 1 puszka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao do posypania wg. uznania
wiśnie bez pestek 2 słoiki
herbatniki 30 sztuk
krem  karpatka  1 opakowanie

sok z wiśni 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

  • najpierw zagotować mleko ,odlać pół szklanki w której  rozpuszczamy krem karpatka jak mleko zacznie wrzeć dolać proszek i na bardzo małym ogniu zagotować ciągle mieszając,schłodzić
  • masło zacząć ucierać ,w międzyczasie dodawać po łyżce kremu karpatkowego
  • Wiśnie zagotować  w garnku ,dosypać cukier( pół szklanki),wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną  z sokiem z wiśni ,zagotować i schłodzić 
  • ubić śmietanę  z połową szklanki  cukru  pudru
  • przekroić  biszkopt na pół, na pierwszy blat nałożyć masę karpatkową ,na masę ułożyć herbatniki,posmarować masą toffi,przykryć drugim blatem biszkoptu,lekko docisnąć ,następnie wiśnie ,bita śmietana ,na koniec zetrzeć na tarce czekoladę ,schłodzić 3 godziny.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy