Jak zrobić bruschettę
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 3
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Składniki:
- 1 bagietka chleba lub 4 kromki chleba wiejskiego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 pomidory
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opcjonalnie: starty ser parmezan lub mozzarella
Sposób przygotowania:
Jak zrobić pyszną, włoską bruschettę:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Przekrój bagietkę na kromki o grubości około 1 cm. Lub pokrój chleb wiejski na kromki o podobnej grubości.
- Ułóż kromki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 5-7 minut, aż lekko się zrumienią.
- W tym czasie, umyj pomidory i pokrój w kostkę. Posiekaj również drobno cebulę.
- W misce wymieszaj pomidory, cebulę, oliwę z oliwek, sól, pieprz i oregano.
- Wyjmij kromki z piekarnika i przetrzyj je czosnkiem z obu stron.
- Przykryj kromki mieszanką z pomidorów i cebuli. Możesz również dodać na wierzch starty ser parmezan lub mozzarella.
- Wstaw bruschettę ponownie do piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i bruschetta lekko się zarumieni.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu, posypaną świeżym koperkiem lub bazylią.
Pyszna bruschetta gotowa. Idealna przekąska.
Smacznego!