Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Tradycyjna botwinka

print Drukuj
Tradycyjna botwinka

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.4

59 ocen

Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w przygotowaniu. Botwinka ma wyjątkowy smak i aromat. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.

składniki
  • Korpus kurczak (lub inna tzw. wkładka) – 1 szt.
  • Pęczek botwinki (liście i łodygi młodych buraków) – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 5 szt.
  • Marchew – 2 szt. (najlepsza tzw. młoda)
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Seler – 1 szt. (mały, albo kawałek, żeby nie zdominował smaku)
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka łyżek śmietany
  • Sól
  • Pieprz
sposób przygotowania

Tradycyjna botwinka:

  1. Najpierw przygotowujemy bulion. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus z kurczaka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy.
  2. Wiadomo, że pianę która tworzy się w początkowej fazie gotowania, trzeba zebrać.
  3. W czasie gdy przygotowuje się bulion, możemy zająć się warzywami. Buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i kawałek selera kroimy w kostkę. Wrzucamy to do naszego wywaru.
  4. Następnie kroimy na kawałki łodygi i liście buraków. Dodajemy do bulionu gdy wcześniej wrzucone warzywa będą już miękkie.
  5. Gotujemy kilka minut (max. 10 min)
  6. Teraz czas na przyprawianie:
    Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie. Przygotowujemy śmietanę tak, żeby nam się nie zważyła. Ja robię tak, że do kubka ze śmietaną dodaję kilka łyżek gorącej zupy i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do zupy. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny.
  7. Jeśli lubicie gęste zupy, można dodać łyżkę mąki. Ale nie jest konieczne. Botwinka to raczej „lekka” zupa wiosenna.

Najlepsza botwinka jest wtedy, najlepiej smakuje, gdy na dworze upał :)

Smacznego!

 

Ocena:
3.4
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!