Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Tradycyjna botwinka

print Drukuj
Tradycyjna botwinka

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.4

59 ocen

Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w przygotowaniu. Botwinka ma wyjątkowy smak i aromat. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.

składniki
  • Korpus kurczak (lub inna tzw. wkładka) – 1 szt.
  • Pęczek botwinki (liście i łodygi młodych buraków) – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 5 szt.
  • Marchew – 2 szt. (najlepsza tzw. młoda)
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Seler – 1 szt. (mały, albo kawałek, żeby nie zdominował smaku)
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka łyżek śmietany
  • Sól
  • Pieprz
sposób przygotowania

Tradycyjna botwinka:

  1. Najpierw przygotowujemy bulion. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus z kurczaka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy.
  2. Wiadomo, że pianę która tworzy się w początkowej fazie gotowania, trzeba zebrać.
  3. W czasie gdy przygotowuje się bulion, możemy zająć się warzywami. Buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i kawałek selera kroimy w kostkę. Wrzucamy to do naszego wywaru.
  4. Następnie kroimy na kawałki łodygi i liście buraków. Dodajemy do bulionu gdy wcześniej wrzucone warzywa będą już miękkie.
  5. Gotujemy kilka minut (max. 10 min)
  6. Teraz czas na przyprawianie:
    Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie. Przygotowujemy śmietanę tak, żeby nam się nie zważyła. Ja robię tak, że do kubka ze śmietaną dodaję kilka łyżek gorącej zupy i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do zupy. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny.
  7. Jeśli lubicie gęste zupy, można dodać łyżkę mąki. Ale nie jest konieczne. Botwinka to raczej „lekka” zupa wiosenna.

Najlepsza botwinka jest wtedy, najlepiej smakuje, gdy na dworze upał :)

Smacznego!

 

Ocena:
3.4
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!