Tradycyjna botwinka

Tradycyjna botwinka

Ocena:

59 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w przygotowaniu. Botwinka ma wyjątkowy smak i aromat. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.

Składniki:

  • Korpus kurczak (lub inna tzw. wkładka) – 1 szt.
  • Pęczek botwinki (liście i łodygi młodych buraków) – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 5 szt.
  • Marchew – 2 szt. (najlepsza tzw. młoda)
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Seler – 1 szt. (mały, albo kawałek, żeby nie zdominował smaku)
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka łyżek śmietany
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjna botwinka:

  1. Najpierw przygotowujemy bulion. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus z kurczaka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy.
  2. Wiadomo, że pianę która tworzy się w początkowej fazie gotowania, trzeba zebrać.
  3. W czasie gdy przygotowuje się bulion, możemy zająć się warzywami. Buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i kawałek selera kroimy w kostkę. Wrzucamy to do naszego wywaru.
  4. Następnie kroimy na kawałki łodygi i liście buraków. Dodajemy do bulionu gdy wcześniej wrzucone warzywa będą już miękkie.
  5. Gotujemy kilka minut (max. 10 min)
  6. Teraz czas na przyprawianie:
    Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie. Przygotowujemy śmietanę tak, żeby nam się nie zważyła. Ja robię tak, że do kubka ze śmietaną dodaję kilka łyżek gorącej zupy i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do zupy. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny.
  7. Jeśli lubicie gęste zupy, można dodać łyżkę mąki. Ale nie jest konieczne. Botwinka to raczej „lekka” zupa wiosenna.

Najlepsza botwinka jest wtedy, najlepiej smakuje, gdy na dworze upał :)

Smacznego!

 

Autor: Piotr

Polecamy nasze przepisy