Moja botwinka z jajkiem

Moja botwinka z jajkiem

Ocena: ★

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Botwinka jest zdrowa, smaczna i niezwykle tania, co nie jest bez znaczenia. Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi.

Składniki:

  • 3-4 udka kurczaka
  • Pęczek włoszczyzny
  • Jeden pęczek botwinki (łącznie ok. pół kilograma)
  • Kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół szklanki śmietany 18 proc
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Pieprz
  • Sól
  • Jaja ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Żeby botwinka była pyszna trzeba:

  1. Zaczynamy od przygotowania wywaru. Trzeba umyć mięso, zalać wodą i zagotować. Oczywiście powstałą przy gotowaniu pianę trzeba koniecznie usunąć.
  2. Potem dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i przyprawy: pieprz, ziele angielskie. Gotujemy co najmniej kwadrans. Wywar mamy już gotowy. Ugotowanego kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy.
  3. Botwinkę (liście, łodygi i buraczki) kroimy w małe kawałki i wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Teraz czas na pozostałe przyprawy. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny. Na koniec śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, koperek i szczypiorek.
  4. W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Zupę podaję udekorowaną ćwiartkami gotowanego jajka. I oto botwinka - któż się jej oprze?

Tak przygotowana botwinka smakuje i wygląda wyśmienicie.

Polecam.

Autor: Potrek

Polecamy nasze przepisy