Bób - gotowanie bobu
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
41 Ocen
Ilość porcji: 4
Jak powinno przebiegać gotowanie bobu? Pewnie sporo osób zadaje sobie to pytanie, a odpowiedź na nie jest banalna. Oto przepis na bób gotowany z wody. A każdemu bób polecam, bo jest zdrowy, ma mało cholesterolu.
Składniki:
- 1 kg bobu, najlepiej świeżego
- łyżeczka soli
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Gotowanie bobu to proces mało skomplikowany:
- Kupiony bób, najlepiej świeży (krócej się gotuje) przebieramy, wyrzucamy robaczywy (taki z kropkami to znaczy, że jest robaczywy).
- Płuczemy bób, a w tzw międzyczasie gotujemy wodę, którą solimy.
- Wypłukany bób zalewamy wrzącą wodą i dalej gotujemy, aż będzie miękki.
- Bób gotowy, ja czasem posypuję jeszcze natką pietruszki.
Niektórzy nie lubią skórki i jej nie jedzą, ja ją uwielbiam i najbardziej mi smakuje. Okazuje się też, że w skórce tkwi większość składników odżywczych, które zawiera bób. Ale coś za coś :), bo w skórce znajduje się substancja powodująca wzdęcia :) No cóż, nie trzeba po prostu dużo tego zjadać.
Smacznego!
Autor: Piotr
Polecamy również
Bób - jak zrobić
Bób przepisy - sezonowe warzywo, jakim jest bób nie dość, że dobre, to jeszcze i zdrowe, więc, jak tylko b...Przepis na bób
Przepis na bób chodzi za mną, a właściwie nie tyle przepis na bób, co sam bób chodzi za mną odkąd g...Bób po hiszpańsku
Warto czasem korzystać z pomysłów i przepisów innych nacji, mam przykład doskonały, gdy wezmę przepis na b...Bób z cebulką i koperkiem.
Taki młody bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje. Z dużą ilością pysznie zru...Pyszny bób z szynką
Bób gotowany z wody jest bardzo dobry i zdrowy, ale czasem lubię sobie urozmaicić przepis na bób i robię b...Zobacz więcej przepisów na: