Bób - gotowanie bobu

Bób - gotowanie bobu

Ocena:

41 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak powinno przebiegać gotowanie bobu? Pewnie sporo osób zadaje sobie to pytanie, a odpowiedź na nie jest banalna. Oto przepis na bób gotowany z wody. A każdemu bób polecam, bo jest zdrowy, ma mało cholesterolu.

Składniki:

  • 1 kg bobu, najlepiej świeżego
  • łyżeczka soli
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Gotowanie bobu to proces mało skomplikowany:

  1. Kupiony bób, najlepiej świeży (krócej się gotuje) przebieramy, wyrzucamy robaczywy (taki z kropkami to znaczy, że jest robaczywy).
  2. Płuczemy bób, a w tzw międzyczasie gotujemy wodę, którą solimy.
  3. Wypłukany bób zalewamy wrzącą wodą i dalej gotujemy, aż będzie miękki.
  4. Bób gotowy, ja czasem posypuję jeszcze natką pietruszki.

Niektórzy nie lubią skórki i jej nie jedzą, ja ją uwielbiam i najbardziej mi smakuje. Okazuje się też, że w skórce tkwi większość składników odżywczych, które zawiera bób. Ale coś za coś :), bo w skórce znajduje się substancja powodująca wzdęcia :) No cóż, nie trzeba po prostu dużo tego zjadać.


Smacznego!

Autor: Piotr

Polecamy nasze przepisy