Smerfne ciasto

Smerfne ciasto

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Puszysty biszkopt oraz dwie warstwy bitej śmietany z dodatkiem cukierków Ice, oraz galaretki niebieskiej i mamy smerfne ciasto:) Zachwyca smakiem jaki i piękną pastelową barwą.

Składniki:

  • (forma 24 x 24 cm)

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • o,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Masa I:

  • 250 ml śmietany 36 %
  • 2 galaretki niebieskie
  • szklanka gorącej wody

Masa II:

  • 250 ml śmietany 36%
  • ½.szklanki.wody
  • 300 g niebieskich landrynek (Ice)
  • łyżka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru

Ponadto:

  • parę kanek białej czekolady

Sposób przygotowania:

Przepis na smerfne ciasto:

  1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
  2. Masa I: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki.
  3. Masa II: Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą, zdjąć z ognia dodać cukier oraz żelatynę, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły, odstawić do przestygnięcia. Gdy “galaretka landrynkowa" zacznie tężeć , śmietanę ubić na sztywno pod koniec powoli wlewać galaretkę i miksować aż śmietana z galaretką się połączą.
  4. Tak przygotowaną masę wyłożyć na poprzednią, ponownie wstawić do lodówki, przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem ciasto oprószyć startą czekoladą.

Smerfne ciasto gotowe. Smacznego:))

Autor: Okla

Polecamy również

biszkopt-z-kremem-budyniowym

Biszkopt z kremem budyniowym

Łatwe i smaczne. Od dekoracji zależy na jaką okazję je podamy
ciasto-marzenie

Ciasto marzenie

Ciasto marzenie- wafel nadaje mu takiego fajnego posmaku. Polecam również w formie torta!
ciasto-z-rolada

Ciasto z roladą

Ciasto z roladą- kolejne ciasto godne wypróbowania. Ma w środku roladę jabłkową. 
winogronowo-brzoskwiniowy-puch

Winogronowo- brzoskwiniowy puch

Winogronowo- brzoskwiniowy puch- bardzo dobre ciasto takie w sam raz na letnią porę, mogę polecić je.
ciasto-z-wkladka-kokosowo-makowa

Ciasto z wkładką kokosowo- makową

Ciasto z wkładką kokosowo- makową- proste ciasto biskzoptoe z wkładką z maku i kokosu. Polecam. 

Zobacz więcej przepisów na:

Biszkopt

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy