4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe
3 cytryny
1 margaryna
3 żółtka
3/4 szkl cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
Masa śmietankowa:
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
herbatniki
Przygotujmy najpierw biszkopt z białek i cukru ubijmy pianę. Wlejmy żółtka i wsypmy resztę składników. Upieczmy.
Masa cytrynowa- najpierw musimy z cytryn wycisnąć sok i dolać tyle wody aby było 2,5 szklanki. Do soku dodajmey cukier i gotujemy. W pół szklanki wody należy rozmieszać budyń żółtka i mąkę. Gdy sok się zagotuje wlać do niego i gotować do zgestnienia. Margarynę ucieramy z zimnym kremem cytrynowym.
Nastenie śnieżkę przygotowujemy jak napisano na opakowaniu i dodajemy do niej tężejącą cytrynową galaretkę.
Gotowe ciasto wyglada tak:na spodzie biszkopt-masa cytrynowa-masa śmietankowa-herbatniki można je udekorować polewą.
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu