Ciasto:
3 szkl mąki
¾ szkl cukru
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
2 jaja
22 dag margaryny
Krem:
4 budynie śmietankowe
20 dag cukru
11 dag margaryny
1 litr mleka
Jagodowa piana:
4 łyżki konfitury jagodowej
660 ml śmietanki
2 galaretki truskawkowe
0,5 szkl wrzątku
Masa kajmakowa:
1 kajmak
0,5 margaryny
Dodatkowo:
Herbatniki
Na początku na stolnicy zagniećmy ciasto z podanych skłandików i upieczmy z niego trzy placki, każdy do 15 minut w 180 stopni.
Ugotujmy krem: w małej ilości mleka rozmieszajmy budyń, w pozostałym zmieszajmy cukier i margaryne i zagotujmy. Do gotujacego wlejmy budyn i gotujmy do gęstości i takim gorącym przełóżmy ciasta.
Nastepnie margarynę ucieramy z kajmakiem i smarujemy nią po cieście i ukłdamy na niej herbatniki jeden koło drugiego.
Śmietankę ubijamy i zmieszamy z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku. Do smietanki dodajmy konfiturę i dajemy na herbatniki. Ja nia wierzch dałam troszkę konfitury i potrzepałam wiórkami kokosowymi.
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
chałwowy jogurt z galaretką cytrynową i orzeszkami
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu