Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
2 żółtka
1 margaryna
25 dag mąki
Ciasto z orzechami:
6 jaj
1 łyżka mąki
0,5 łyżeczki proszku
10 dag orzechów włoskich krojonych
10 dag orzechów włoskich mielonych
20 dag cukru pudru
Masa kokosowa:
1 margaryna
1 szkl wiórek kokosowych
0,5 szkl mleka
0,5 szkl cukru
Dodatkowo:
Powidło śliwkowe
Na początku pieczemy biszkopt z białek i cukru ubijamy pianę i mieszamy z mąką proszkiem i żółtkami. Pieczemy.
Ciasto zagniatamy na stolnicy z mąki, margaryny, żółtek wody i proszku do pieczenia. Dajemy do lodówki.
Ciasto z orzechami polega na utarciu żółtek z cukrem i zmieszaniu ich z orzechami mąką, proszkiem i pianą z białek.
Na blachę o wymiarze 25/36 wykładamy połowę ciasta i zalewamy go ciastem z orzechami i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
Masa kokosową przygotowujemy z mleka które gotujemy wraz z kokosem do 10 minut. Następnie studzimy go i ucieramy z margaryną.
Przełożenie gotowego ciasta na spodzie ciasto kruche- powidło- masa kokosowa- biszkopt- dekoracja dowolna
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu