6 jaj
1 szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
Wkładka:
6 jaja
1 szkl cukru
15 dag orzechów włoskich krojonych
15 dag wiórek kokosowych
4 szt wafelki Grześki kruszonych
Masa:
1 margaryna
0,5 szkl cukru pudru
1 czekolada gorzka
4 łyżki mleka
3 łyżki alkoholu
Dodatkowo:
1 polewa
Najpierw upieczmy biszkopcik, z białęk i cukru ubijmy pianę i dodajmy resztę składników. Pieczemy dwa placki.
Wkładnkę robimy podobnie, bo białka również z cukrem ubijamy, nastepnie wlewamy żółtka i wspujemy , wiórki kokosowe ,orzechy włoskie oraz Grześki. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 45 min.
Masę robimy zaczynając od rozpuszczenia i ciepłym mleku czekolady. Nastepnie studzimy ją . Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy czekoladę i alkohol.
Gotowe ciatso ukłądamy tak: na spodzie biszkopt- krem- wkładnka- krem- biszkopt- dowolna dekoracja
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu