Ciasto z rogalikami i masą kawową

Ciasto z rogalikami i masą kawową

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto z rogalikami i masą kawową- bardzo wykwintne ciasto, ładne i przyciągające oko, polecam je kazdemu!

Składniki:

Biszkopt jasny:
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki oleju
6 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Rogaliki:
3 łyżki śmietany
6 dag drożdże
25 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 słoiczek nutelli
Masa:
0,5 litra mleka
1 masło
4 żółtka
1 szkl cukru
2 łyżki spirytusu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masa cytrynowa:
2 galaretki cytrynowe
2 śnieżki

Sposób przygotowania:

Na początku upieczmy biszkopcik z białek i cukru ubijmy piane i zmieszajmy z pozostałymi skłądnikami. Upieczmy dwa biszkopty. 

Zajmijmy się rogalikami z drożdży, śmietany, cukru, margaryny, mąki i soli robimy ciasto . Dajemy na chwilę do lodówki. Rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę nutelli, zwijamy w rulon i formułujemy na kształt rogalika. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.


Zajmijmy się kremem w małej ilości mleka zmieszajmy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, i na gotujące się mleko wlewamy żółtka. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem i alkoholem.


Masa cytrynowa polega na ubiciu śnieżek i zmieszaniu ich z gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.

Przełozenie ciasta to:na spodzie biszkopt jasny -masa - rozkładamy rogaliki jeden koło drugiego i delikatnie wciskamy w masę -masa cytrynowa- biszkopt jasny- dekoracja

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy