6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
Masa cappuccino:
1,25 szkl mleka
5,5 dag cappuccino czekoladowego
2 śnieżki
1 łyżka żelatyny
1/4 szkl wrzątku
Masa zielona:
0,5 litra śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka zielona
1 szkl wody
Dodatkowo:
1 słoiczek nutelli
0,5 szt czekolady gorzkiej
Z podanych składników upieczmy dwa biszkopty. Czyli białka z cukrem ubijmy na sztywną pianę i zmieszajmy z resztą składników, upieczmy.
Masę cappuccino zacznijmy od rozmieszania żeletyny we wrzątku i wystudznia jej. Kawę mieszamy z mlekiem i gotujemy. Gasimy i studzimy. Do kawy wsypujemy snieżki i ubijamy, do ubitej dodajemy zimną lejącą żelatynę.
Masa zielona: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy gęstniejącą galaretkę.
Na spód dajemy biszkopt- smarujemy nutellą na nią dajemy masę cappuccino- biszkopt- masa zielona- dekorujemy startą czekoladą.
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu