Ciasto z masą cappuccino

Ciasto z masą cappuccino

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto z masą cappuccino- rozpływające sie ciasto wprost idealne na lato i nie tylko!

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
Masa cappuccino:
1,25 szkl mleka
5,5 dag cappuccino czekoladowego
2 śnieżki
1 łyżka żelatyny
1/4 szkl wrzątku
Masa zielona:
0,5 litra śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka zielona
1 szkl wody
Dodatkowo:
1 słoiczek nutelli
0,5 szt czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Z podanych składników upieczmy dwa biszkopty. Czyli białka z cukrem ubijmy na sztywną pianę i zmieszajmy z resztą składników, upieczmy.  

Masę cappuccino zacznijmy od rozmieszania żeletyny we wrzątku i wystudznia jej.  Kawę mieszamy z mlekiem i gotujemy. Gasimy i studzimy. Do kawy wsypujemy snieżki i ubijamy, do ubitej dodajemy zimną lejącą żelatynę.

Masa zielona: Galaretkę  rozpuszczamy w  wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy gęstniejącą galaretkę.

Na spód dajemy biszkopt- smarujemy  nutellą na nią dajemy masę cappuccino- biszkopt- masa zielona- dekorujemy startą czekoladą. 

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy